[...] Jak widać na obrazku....wszystkie produkty kroimy i wkładamy do miseczki. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy i przekładamy do foremki. Ser dodajemy na samą górę. Foremkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160-180 stopni. Po około 20 minutach danie jest gotowe do spożycia. Dzięki inspiracji Kasi Dmochewicz :) Wartości odżywcze:
Tempo życia, spotkania towarzyskie, czy też relatywnie niskie ceny fast foodów sprawiają, że coraz częściej goszczą one w jadłospisach nie tylko osób młodych, czy też ludzi w trakcie podróży służbowych i wakacyjnych, lecz stają się elementem codziennej diety całych rodzin. O tym, że mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, mówi wiele badań i [...]
Niektórzy „guru YouTube” (np. Thomas Delauer) sugerują, iż niewystarczająca podaż soli w diecie jest przyczyną odkładania się tłuszczu w tułowiu (m.in. tłuszcz podskórny i wisceralny). Jest to kompletna bzdura, bo we współczesnym świecie niezwykle ciężko jest ograniczyć podaż chlorku sodu. Jakie efekty przyniosło zmniejszenie ilości soli w [...]
Popularna mikrofalówka to bardzo przydatne urządzenie, dzięki któremu wiele osób zjada ciepły posiłek. Nie zawsze chce się odgrzewać posiłek z dnia poprzedniego na patelni, w garnku czy w piekarniku i przez lenistwo wiele osób jadłoby po prostu zimne posiłki. Mikrofalówka natomiast pozwala w błyskawiczny i bezwysiłkowy sposób podnieść temperaturę [...]
Kiedy mowa o pożywnym śniadaniu, to z pewnością jedną z opcji są płatki owsiane. To dzięki nim możesz rozpocząć dzień z dużą porcją błonnika, wolno trawiących się węglowodanów złożonych, a nawet odrobiną białka. Podsumowanie Jeśli chodzi o utratę wagi, to można powiedzieć, że wszystkie rodzaje płatków owsianych zapewnią sytość, ustabilizują [...]
[...] W tym miejscu należy rozwiać wszelkie mity związane z salmonellą i surowymi jajkami. Pasteryzowane białko jaj kurzych takie jak sprzedawane w kilogramowych butelkach gotowe płynne białko jaj SFD DZIKIE JAJA, jest poddawane obróbce cieplnej, czyli pasteryzacji. Dzięki temu procesowi można je śmiało dodawać bezpośrednio do koktajli [...]
[...] miód, cukier - sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy), tłuszcze, dodatki, świadczy o tym, iż jest to produkt, który nie nadaje się dla ludzi, którzy cenią zdrowie. Istnieją gotowe aplikacje, które analizują skład produktów na podstawie kodu kreskowego (godna polecenia jest aplikacja Zdrowe Zakupy). Wystarczy minimalna wiedza i odrobina [...]
Kiedy nadchodzi kalendarzowa wiosna, to wielu z nas z niecierpliwością wygląda tych cieplejszych, słonecznych dni. Mamy dosyć kurtek, czapek, zmarzniętych palców. Kiedy wychodzi słońce, to aż chce się spędzać więcej czasu na dworze. Na drogach widać coraz więcej rowerzystów, biegaczy, spacerowiczów, a także "czuć grillowiczów". Podsumowanie Jak [...]
Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]
Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]
To chyba jeden z największych mitów u kuchni. Uczono nas, aby każdy produkt przed przyrządzaniem posiłku umyć. Dotyczy to owoców, warzyw oraz mięsa. Okazuje się, że mycie mięsa przed przyrządzaniem nie jest konieczne, a nawet przeciwwskazane. Dlaczego? Przecież prócz mięsa przygotowujesz jeszcze inne produkty. Obierasz ziemniaki, myjesz warzywa, [...]
[...] owoce, warzywa, makaron, chleb, ryż, kasze, komosa ryżowa, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, tofu, substytuty mleka takie jak mleko migdałowe, owsiane lub sojowe, gotowe wegańskie produkty spożywcze lub alternatywy dla mięsa takie jak wegańskie hamburgery, wegańska czekolada czy wegański majonez. Jak widać, wybór jest naprawdę spory. [...]
[...] B (B1, B2, B6), żelazo oraz wapń. Podsumowanie Wybór wartościowych i odżywczych mąk jest ogromny. Nie musisz ograniczać się do mąki pszennej. Jeśli ze względów zdrowotnych lub z powodu przekonań ograniczasz, lub eliminujesz gluten, sięgaj po naturalnie bezglutenowe mąki, takie jak te opisane wyżej, zamiast kupować gotowe bezglutenowe mieszanki.
Tempo życia sprawia, że mimo miłości do zdrowych, urozmaiconych dań sięgamy zbyt często po szybkie, źle zbilansowane przekąski, by pokonać uczucie głodu. Osoby będące na diecie wegetariańskiej, a szczególnie wegańskiej mają problem ze znalezieniem dobrych jakościowo posiłków, które mogłyby spożyć w czasie lunchu w pracy, podróży, czy w momencie [...]
[...] jako zdrowsza, ponieważ nie zawiera tłuszczu zwierzęcego. Niestety nie zawsze tak jest, nie można oceniać żadnej żywności zero-jedynkowo. Dlaczego? Jeśli kupujesz gotowe, zapakowane mięsne danie, wówczas usłyszysz, że jest ono przetworzone, pozbawione wartości odżywczych. To samo tyczy się każdej innej żywności, także produktów [...]
Czy zdarzyło Ci się wyrzucać jedzenie? Kupiłeś za dużo i leżące w lodówce produkty w końcu straciły swoją ważność do spożycia. Okazuje się, że każdy z nas marnuje dość sporo żywności, przyczyniając się tym do większej emisji gazów cieplarnianych, marnowania wody i innych zasobów potrzebnych do upraw. Możesz to zmienić! Poznaj kilka sposobów jak [...]
"Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]
Gotowe wyroby wegańskie stają się coraz bardziej popularne nie tylko wśród osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także wśród osób mających alergię czy problemy z układem trawiennym. Czasem eliminacja produktów zawierających mleko po prostu jest konieczna. Ciężko jest wówczas znaleźć odpowiednik naszych ulubionych, lecz [...]
Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]